Artikelen van Addie Schulte

Filosofen over bossen, bomen en de natuur

Twee filosofen gaan het bos of de tuin in. Wat krijg je dan? Een recensie van twee heel verschillende boeken over bossen en tuinen. (NRC 22 februari 2024)

De emotionele verhouding van Nederland met Israël en Palestina

Geen buitenland lijkt zoveel emoties op te wekken als Israël en Palestina. Een overzicht vanaf de oprichting van de staat Israël in 1948 van deze beladen geschiedenis. (NRC 19 januari 2024)

Een voedselbos in de Amazone

Ik interviewde wetenschapper Gabriela Russo Lopes over haar onderzoek in de Amazone. Ze bekeek hoe lokale, kleinschalige initiatieven kunnen helpen om bossen te maken. (NRC 10 januari 2024)

Reddingsoperatie van de Gevlekte Zuiderling

In Eindhoven brandde een oude plataan bijna helemaal af. Maar boom en mens gingen zich inspannen om te overleven. Een verslag van de werkzaamheden (NRC 27 oktober 2023)

From the river to the sea… wat betekent die leus?

Even iets anders dan bomen: De slogan From the river to the sea, Palestine will be free was de afgelopen dagen bij vele demonstraties te horen en te zien. Is het een roep om zelfbeschikking van de Palestijnen of een antisemitisch statement? NRC 17 oktober 2023

Het bos dat van zichzelf is

Het bos van zichzelf is een initiatief van jonge natuurbeschermers. In dit bos mag niemand de natuur beschadigen, voor altijd. Althans, om te beginnen voor 10 jaar. Lees hier over het bos van zichzelf.

Het voedselbos is een blijvertje

Het voedselbos rukt op. Pioniers, onderzoekers en ondernemers zien er een oplossing in voor de landbouw- en stikstofcrisis. Lees dit stuk bij NRC over voedselbossen

De fantasie van Simone van der Vlugt slaat soms op hol

Voor de rubriek ‘Iedereen leest‘ las en besprak ik het boek De stormachtige zestiende eeuw’ van Simone van der Vlugt. De auteur leeft zich soms iets te veel in.

Deze magische bomentuinen kunnen de reis waard zijn

Eind 2022 verscheen de Gids voor Nederlandse en Vlaamse arboreta bij uitgeverij Blauwdruk in Wageningen. Voor NRC schreef ik dit stuk over deze gids. (14 januari 2022)

(Foto Arboretum Oudenbosch)

Nederland te vol? Die vraag wordt al meer dan 70 jaar gesteld

Voor de serie Scheefbevolkt in NRC schreef ik dit stuk over het voortdurende debat over de overbevolking in Nederland, een debat dat steeds over verschillende dingen ging.

Boommens

In dit dossier kun je alle afleveringen lezen die Monique van Hoogstraten en ik maakten voor de serie Boommens in NRC.

Het zijn verslagen van gedenkwaardige ontmoetingen met filosoof Govert Derix, ecoloog Franke van der Laan, wetenschapper Valerie Trouet, bostherapeut Natascha Boudewijn, boombeheerder Ton Stokwielder en kunstenaar Bert Barten. Ze toonden ieder op hun manier hoe bomen belangrijk kunnen zijn.

Kunnen de bomen ons redden van de klimaatramp?

 Kunnen bomen de klimaatverandering keren? Een bespreking van drie recente boeken over die cruciale vraag. ‘Bomen vormen de laatste strohalm in de klimaatcrisis.’ NRC (30 juni 2022)

Een vette os paste goed bij de ideale buitenplaats

Langs de rivieren ten zuiden van Amsterdam probeerde de stedelijke elite met haar buitenplaatsen de omgeving vorm te geven, schrijft landschapshistoricus Gerrit van Oosterom in Boeren op de buitenplaats. (NRC) 9 juni 2022.

Vaclav Smil rekent voor: het is onmogelijk snel te stoppen met fossiele brandstoffen

Wat zijn de meeste mensen toch dom. Dat schrijft de Canadese wetenschapper Vaclav Smil niet letterlijk, maar zijn boodschap komt daar wel op neer. Daar wil hij wat aan doen en dus legt hij in zijn boek Zo zit de wereld in elkaar onder meer uit hoe staal en kunstmest gemaakt worden, vertelt hij over de geschiedenis van globalisering en gaat in op de vraag of er voorlopig genoeg zuurstof is.
Mijn bespreking van Zo zit de wereld in elkaar van Vaclav Smil in NRC. (25 mei 2022)

Met oerkoeien kan je een verhaal over klimaatverandering vertellen dat wél leuk is om te lezen

Hoe kun je over klimaatverandering schrijven? Een directe beschrijving slaat vaak dooc. Een recensie van twee boeken over klimaatverandering, Over Tijd en water van Andri Snær Magnason **** en Jona zonder walvis van Mounir Samuel ** in NRC. (14 april 2022)

Deze boom was al 39 jaar toen de eerste trein van Haarlem naar Amsterdam reed

In Haarlem ging een rode beuk met een officiële leeftijd van 222 jaar oud om. „Laat hem liggen, als eerbetoon aan de oude boom.”

Mijn tweede stuk voor NRC over de gevolgen van storm Eunice voor de bomen (21 februari 2022)

De oude cipres doorstond storm Eunice niet

Mogelijk gingen er duizenden bomen om door storm Eunice. Zoals de stokoude cipres in de tuin van Rob Slewe. „Je kunt er ook een krukje van maken.”

Mijn eerste stuk voor NRC over de gevolgen van storm Eunice voor de bomen. (19 februari 2022)

Het verraad van Anne Frank en De verraadster – recensie

Een kritische analyse van het omstreden boek Het verraad van Anne Frank, en een vergelijking met een ander boek over verraad: Lees mijn recensie hier

(13 februari 2022)

Interview: Geert Buelens over het milieujaar 1972

Het jaar 1972 leek het moment waarop het milieu werd ontdekt. Maar daarna werd er veel te weinig gedaan, schrijft Geert Buelens in zijn nieuwste boek Wat we toen al wisten. „De inertie is stuitend.”

Lees mijn interview met Geert Buelens in NRC hier

Wat las en besprak ik in 2021?

Van het antropoceen tot de war on terror en van Curzio Malaparte tot Lale Gül: deze 83 boeken las ik in 2021 en een deel daarvan besprak ik op diverse fora.

Bekijk de lijst hier

Recensie: Migratie en Amsterdam (NRC)

Van de Vlaamse kooplieden tot de Japanse managers, migratie en Amsterdam lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Migratie als dna van Amsterdam beschrijven de broers Lucassen met vier co-auteurs deze geschiedenis, die volgens hen meestal goed afloopt. Lees verder

(10 december 2021)

Foto: Opvangoord voor gastarbeiders (Stadsarchief Amsterdam)

Recensie: Ik en het klimaat (NRC)

In een brief aan zijn mogelijke toekomstige kind beschrijft klimaatactivist Daniel Sherrell zijn emotionele reactie op de klimaatcrisis. Met wel erg veel inlevingsvermogen in zichzelf. Lees verder

(9 december 2021)

Recensie: De jacht: gewoon of verwerpelijk? (NRC)

Jagen voor je plezier, dat kan eigenlijk niet meer. Maar de jagers kunnen het niet laten, blijkt uit twee zeer verschillende boeken over het fenomeen de jacht. Lees verder

(18 november 2021)

Reportage: De houten stad die er (nog) niet kwam (NRC)

Het leek zo’n mooi plan, een wijkje met betaalbare houten woningen in het groen, vlakbij Amsterdam. Maar ‘de Houten Stad’ bij Weesp kwam er niet. Of nog niet?  Lees verder:

(22 oktober 2021)

Column: Waarom monocultuur de doodsteek is voor mens en natuur  (Brainwash)

Op een mistige zomerdag fietste ik in de Duitse Eifel een heuvel op. Op een kleine hoogvlakte bevindt zich daar Vogelsang, een oord waar tijdens het Derde Rijk de toekomstige elite werd opgeleid….  Lees verder

(14 oktober 2021)

Interview: ‘Niet alle veganisten vinden zichzelf moreel superieur’ (NRC)

Psycholoog dr. Melanie Joy is de auteur van een moderne klassieker over het eten van vlees. Tien jaar na de eerste publicatie van haar boek ziet ze eindelijk vooruitgang. „Veganisme wordt ooit de norm.” Lees verder

(7 oktober 2021)

Recensie:  Tweefrontenstrijd in de geliefde stadstuin (NRC)

Is er in het Vondelpark plek voor wildernis? Of is wildernis een illusie? Een recensie van het boek Wildernis-Vernis van botanisch filosoof Norbert Peeters. Lees verder

(17 september 2021)

NRC: In februari 2020 had hij ‘een pijnlijk kuchje’ na een reis naar Azië (recensie  Rampspoed. Politiek ten tijde van catastrofe van Niall Ferguson en The premonition van Michael Lewis, 26 augustus 2021)

NRC:  Een frisse verdediging van het liberaal kapitalisme Recensie van Open. Hoe een open wereld ons verder brengt (en waarom we dat soms vergeten). Johan Norberg

Brainwash: Is er nog plek voor natuur in onze samenleving? (5 juli 2021)

Athenaeum: De laatste kans, voor de koude burgeroorlog heet wordt. Recensie van De laatste redding van George Packer (4 juli 2021)

NRC: Recensie: Was de coronacrisis een ‘wraak van de natuur’? Recensie van Pandemocratie, Willem Schinkel; Eerste hulp bij pandemie, Maarten Boudry en Joël de Ceulaer; De wereld na de pandemie, Fareed Zakaria (3 juni 2021)

Boekenstrijd: Recensie Radicale verlossing. Wat terroristen geloven, Beatrice de Graa

NRC:  Interview met Srecko Horvat: ‘Een goed leven bestaat niet uit consumeren, maar uit een fijn balkon of wandeling in de natuur’ (20 mei 2021)  Verscheen ook in De Standaard

NRC: Groei is de fatale logica van onze beschaving Recensie van Onze wereld nieuw denken, Maja Göpel (22 april 2021)

NRC: Politiek leider Rutte kan niet door (opinie naar aanleiding van de toeslagenaffaire) (15 januari 2021)

Athenaeum: Een behoedzaam hervormer en de Amerikaanse droom (Recensie Een beloofd land van Barack Obama, 17 november 2020)

NRC Handelsblad: Het fiasco van een goed georganiseerd land  (Opinie, 16 oktober 2020)

De Nederlandse Boekengids: Langzaam voorwaarts (bespreking van Danny Dorling, Slowdown: The End of the Great Acceleration—and Why it’s Good for the Planet, the Economy, and Our Lives)

Athenaeum: Het ontstaan van de dataverslaving (Recensie If Then van Jill Lepore)

NRC Handelsblad: Maak de overheid beter, niet per se kleiner (Opinie, 7 augustus 2020)

NRC Handelsblad: ‘Geloof politici niet als ze zeggen dat iets niet kan’ (interview Danny Dorling)

NRC Handelsblad: De toekomst voorspel je niet, die bedenk je samen (recensie van Uncharted van Margaret Heffernan)

Sargasso.nl: Hoe corona de wereld verandert, een kleine inventarisatie 

The Levant News: How the coronavirus is changing the world – the ecological, political and geopolitical impact

NRC Handelsblad: Vroeg of laat nemen de machines ons werk over (recensie)

NRC Handelsblad (Opinie): Vooruitgangsdenken baart doemdenken

De Nederlandse Boekengids: Ik voel jouw pijn (niet). Emoties in de geschiedenis

Elsevier Weekblad Recensie van Republik der Angst van Frank Biess over de Duitse angst

Folia: serie interviews over klimaatverandering, met klimaatwetenschapper Bart Verheggen,  klimaat-en ontwikkelingsdeskundige Joyeeta Gupta, politicoloog John Grin en filosoof Marc Davidson  Verschenen 16- 21 februari 2019

Cobouw: De halve utopie van de rijksadviseurs 8 januari 2019 (over Panorama Nederland)

Bernie: Yuval Noah Harari: Mediteren tegen de algoritmes, 2018

Bernie: Het klimaat, een oververhit debat  2018 (twistgesprek tussen Richard Tol en Pier Vellinga)

Nieuw Israëlietisch Weekblad: De hopeloze tweedracht van de Palestijnen 2017 (naar aanleiding van het boek van Els van Diggele, We haten elkaar meer dan de Joden)
De Nederlandse boekengids: Geen toekomst zonder verleden 2017  (essay) Andere artikelen in de Nederlandse boekengids hier

Trouw: Verscholen in Huize Elastiek. Een verhaal over de oorlog 2017

Follow the Money: Onvrede en economie (serie) 2017

Maarten! Alarm! Trump, Wilders en de neergangsdenkers 2017
De Volkskrant: Neergangsdenken heeft een zonnige toekomst (opinie)  2016
Het Parool: Wij bepalen zelf het effect van terrorisme (opinie) 2016
Trouw:  Europa Ja/Nee. Was het maar zo eenvoudig” 2016
Folia: We zien veel retoriek maar weinig daadkracht (interview met Hein de Haas) 2016
Politico: Dutch referendum on Vladimir Putin 2016
De Correspondent: Bang voor robots? Gebruik die angst! 2016
Follow the Money: De toekomst van het kapitalisme 2015
Het Parool: Tegen robots zijn is te makkelijk  (interview met Peter-Paul Verbeek) 2015
Het Parool: Moreel juist en politiek stuurloos (column) 2014
Het Parool: Vluchteling wees welkom in Duitsland (reportage) 2013
Het Parool: Een sloeber met een prachttoestel (analyse) 2013